Veel mensen dragen een horloge. Op een horloge kun je niet alleen zien hoe laat het is, maar het is ook een mooi accessoire. Bovendien vormen veel luxere horlogemerken zelfs een statussymbool. Denk bijvoorbeeld aan horlogemerken zoals Rolex en Breitling. Er zijn meer dan voldoende redenen om een horloge te dragen, maar heb jij je al eens afgevraagd “welk horloge past bij mij”? Het kiezen van een passend horloge is niet eenvoudig, zeker niet omdat je zoveel keuze hebt. Gelukkig hebben we bij Klokjeskenner.nl een aantal tips voor je, waarmee het makkelijker wordt om een geschikt horloge uit te kiezen. Na het lezen van deze pagina heb je vast en zeker al een beter beeld van wat voor horloge goed bij je past!
Inhoudsopgave: welk horloge past bij mij
Omdat deze pagina vrij lang is, hebben we een inhoudsopgave voor je gemaakt. Zo vind je snel de informatie die jij nodig hebt om antwoord te krijgen op de vraag “welk horloge past bij mij?”.
Wat voor formaat uurwerk heb je nodig?
Kies je voor een metalen of een leren bandje?
De verschillende soorten uurwerken: welk horloge past bij mij?
Welke functionaliteiten (complicaties) moet jouw horloge hebben?
Welk horloge past bij mij wat merk betreft?
Waar koop ik het horloge dat bij mij past?
Wat voor formaat uurwerk heb je nodig?
De meeste mensen hebben ergens al een idee van wat voor formaat horloge ze willen. Om die reden is het goed om hier te beginnen. Wil je een groot en stoer horloge of kies je liever voor een klein en elegant horloge? We kunnen de formaten horloges opdelen in verschillende categorieën. In de tabel hieronder zie je welk formaat bij de omtrek van je pols past. De omtrek van je pols meet je eenvoudig door een meetlint om je pols te wikkelen. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn. Heb je een smalle pols, maar vind je het toch gaaf om een groter horloge te dragen? Dan raden we je aan om dit zeker te doen, dit blijft namelijk ook een kwestie van smaak!
Diameter horloge | Formaat | Polsomtrek |
34 mm of kleiner | Klein | 15 centimeter of kleiner |
35 tot 40 mm | Gemiddeld | Tussen de 15 en 17 cm |
41 tot 45 mm | Groot | Tussen de 17 en 19 cm |
46 mm of groter | Extra groot | Groter dan 18 cm |
Heb je een polsomtrek van 16 centimeter, dan is de logische keuze dus een uurwerk met een diameter van 35 tot 40 millimeter. Maar nogmaals: dit blijft ook een kwestie van smaak. Houd er wel rekening mee dat een te groot en opvallend horloge kan afleiden en daarom bijvoorbeeld niet altijd aan te raden is om te dragen tijdens een sollicitatiegesprek.
Een metalen of leren bandje? Welk horloge past bij mij?
Inmiddels welk horloge goed bij je past, maar de kans is groot dat je nog steeds niet exact het antwoord weet op de vraag “welk horloge past bij mij?”. De volgende stap is om voor jezelf na te gaan wat voor bandje je horloge moet hebben. Een metalen horlogeband gaat langer mee. Bij dagelijks gebruik moet je een leren bandje vrijwel jaarlijks vervangen. Na verloop van tijd zullen de oliën in het bandje namelijk verloren gaan. Om langer met een leren horlogebandje te doen, kun je het horloge met warm weer beter iets losser dragen. Bovendien kun je beter niet intensief sporten met een horloge met leren bandje om als je zo lang mogelijk met het horlogebandje wilt doen.
Uiteraard is de levensduur van de horlogeband niet de enige factor die een rol speelt in je keuze. Denk bijvoorbeeld ook aan het draagcomfort. Veel mensen vinden een leren bandje erg lekker om de pols zitten. Na verloop van tijd zal je echter vrijwel altijd wennen aan het horloge om je pols, ongeacht het materiaal van het bandje.
De uitstraling van de horlogeband is misschien nog wel het belangrijkst. Vind je een metalen horlogeband mooier of krijgt de leren horlogeband jouw voorkeur? Een metalen horlogeband valt doorgaans iets meer op. Een leren horlogeband staat vaak net iets eleganter en is daardoor in sommige gevallen ook geschikter voor in een formele setting. Dat is echter ook afhankelijk van de omstandigheden. Ben je piloot van beroep, dan zal niemand raar opkijken als je een opvallend horloge draagt.
De verschillende soorten uurwerken: welk horloge past bij mij?
Als we horloges moeten opdelen in categorieën, kun je dit het best doen op basis van het type uurwerk. Je kunt horloges opdelen in verschillende categorieën. Veel horloges vallen bovendien weer onder verschillende categorieën. Hieronder zullen we de belangrijkste categorieën benoemen en voor je beschrijven. Zo krijg je een beter beeld van wat voor soort horloge goed bij je past.
Een mechanisch of automatisch horloge
Een automatisch of mechanisch horloge heeft geen batterij. In plaats daarvan werkt het mechanisch horloge met een veer. Deze veer wordt aangespand en zal hierna langzamerhand ontspannen. Daarom moet je deze horloges zo nu en dan opwinden. De veer kan op verschillende manieren gespannen worden, afhankelijk van het type mechanisch horloge. Vaak is een mechanisch horloge minder nauwkeurig dan een quartz horloge. Desondanks hebben veel horlogeliefhebbers een voorkeur voor een mechanisch uurwerk. Dat vanwege de techniek die hierbij komt kijken. Luxe horlogemerken, zoals Patek Philippe en Rolex, produceren vandaag de dag nog steeds automatische horloges.
Een quartz horloge
Het eerste quartz horloge is uitgevonden door Casio. Het quartz horloge is goedkoper om te produceren dan een automatisch horloge. De uitvinding van het quartz horloge heeft dan ook veel veranderd voor horlogefabrikanten. Een quartz horloge is bovendien zeer precies. Voor een quartz horloge betaal je doorgaans minder en bovendien hoef je het horloge bijna nooit op te winden, omdat het horloge erg precies blijft lopen. Een quartz horloge werkt op een batterij.
Een solar horloge
Het solar horloge is eigenlijk niet anders dan een quartz horloge, met één verschil. De batterij van een solar horloge wordt namelijk opgeladen door middel van zonne-energie. Omdat de energie wordt opgeslagen in de batterij van je horloge, loopt het horloge ook als de zon even niet schijnt. Vaak kunnen de solar horloges zelfs maanden blijven lopen zonder licht.
Welke functionaliteiten (complicaties) moet jouw horloge hebben?
Wie zichzelf de vraag stelt “welk horloge past bij mij?”, doet er goed aan om ook naar de functies van verschillende horloges te kijken. Sommige horloges hebben een wijzerplaat waarop je alleen de tijd kunt aflezen. Andere horloges hebben nog veel meer functionaliteiten. Als een horloge meerdere functies heeft, noemen we het een gecompliceerd horloge. Iedere extra functie wordt een complicatie genoemd. Wie zich een beetje in horloges verdiept heeft, ziet dat er tegenwoordig echt van alles mogelijk is op dit gebied. Een aantal veelvoorkomende functies benoemen we hieronder.
Datum-, dag- of maandaanduiding
Je hebt ook horloges waarop je niet alleen de tijd kunt aflezen, maar ook de datum, de dag en/of de maand. De dag en maand worden vaak afgekort. De manier waarop de datum getoond wordt, kan per horloge weer verschillen. Veel mensen vinden het prettig om niet alleen de tijd op hun horloge af te kunnen lezen, maar ook de datum. Dit is dan ook zeker geen verkeerde complicatie om voor te kiezen als jij dit zelf prettig vindt.
Tachymeter
De tachymeter is nog een veel voorkomende complicatie. Met een tachymeter in je horloge kun je meten hoe snel een object in kilometers per uur gaat. Dit doe je door op de beginpositie de knop van je stopwatch in te drukken. Heeft het object, bijvoorbeeld je auto, een kilometer afgelegd, dan kun je de knop nogmaals indrukken. De tachymeter geeft vervolgens aan wat de snelheid van het object was. Een nadeel is dat de meeste tachymeters niet in staat zijn om snelheden van minder dan 60 kilometer per uur te meten.
Een chronograaf horloge
De chronograaf is een horloge waarmee het mogelijk is om tijd te meten. Doorgaans meet je met de chronograaf seconden en minuten, maar soms is het ook mogelijk om fracties van seconden te meten.
GMT
GMT staat voor Greenwich Mean Time. Een GMT-horloge maakt het mogelijk om ook de tijd in andere tijdzones af te kunnen lezen. Dat is bijvoorbeeld ideaal als je veel reist of zakenpartners in andere landen hebt. Hoe een GMT-horloge de tijd in verschillende tijdzones aangeeft kan verschillen per horloge.
GPS
Er zijn ook horloges die gebruik maken van een GPS-functie. Hoe deze functionaliteit in een horloge gebruikt wordt, kan ook weer per horloge verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld sporthorloges die GPS gebruiken om te meten wat voor afstand je hebt afgelegd.
Overige eigenschappen
Er zijn ook eigenschappen die we niet per se complicaties kunnen noemen. Hieronder lees je nog een aantal eigenschappen die mogelijk een vereiste kunnen zijn voor jouw horloge.
Een waterdicht horloge
Een horloge kan waterdicht zijn. De mate van waterdichtheid verschilt per horloge. Hoe waterdicht een horloge is wordt aangegeven met een van de volgende eenheden: BAR, meter of ATM. Als de waterdichtheid van je horloge niet wordt aangegeven, maar het horloge wél waterdicht zou moeten zijn, is je horloge waarschijnlijk alleen spatwaterdicht. Je kunt dan dus niet met het horloge zwemmen.
Een waterdichtheid van 50 meter betekent niet dat je tot 50 meter diep kunt duiken. Het aantal meters is namelijk hoeveel druk het horloge aankan. 50 meter betekent dus dat je horloge die druk zou aankunnen bij stilstaand water als er geen sprake zou zijn van beweging. In de praktijk is dat niet snel het geval. In de tabel hieronder zie je hoe je de verschillende eenheden (ATM, BAR en meter) naar elkaar kunt omrekenen. Bovendien beschrijven we per mate van waterdichtheid wat er mogelijk zou moeten zijn met het horloge.
ATM | BAR | M | Toepassingen |
3 | 3 | 30 | Alledaags gebruik, maar niet mee douchen of zwemmen |
5 | 5 | 50 | Douchen |
10 | 10 | 100 | Zwemmen |
20 | 20 | 200 | Scuba diving |
100 | 100 | 1000 | Diepzeeduiken |
Een shockproof horloge
Een shockproof horloge kan tegen hardere stoten. Zo kun je dit horloge bijvoorbeeld dragen als je gaat tennissen of tijdens andere sporten. Als je van plan bent om je horloge tijdens het sporten te dragen, is het aan te raden om voor een shockproof horloge te kiezen. Een goed voorbeeld van een shockproof horloge is de Casio G-Shock
Welk horloge past bij mij wat merk betreft?
Inmiddels heb je al veel kennis van de verschillende soorten horloges opgedaan. Zie je dat er een ‘Chronograph Watch’ wordt aangeboden? Dan weet je nu dat er met dit horloge tijd gemeten kan worden. Net zoals dat je inmiddels ook weet dat je met een horloge met de aanduiding ‘GMT’ de tijd in verschillende tijdzones kunt aflezen. Maar bij de vraag welk horloge past bij mij, zul je wellicht ook wel benieuwd zijn naar welk merk bij je past. Zouden we ieder merk hieronder beschrijven, dan wordt de pagina wel erg lang. Ben je benieuwd naar welke merken mogelijk interessant zijn voor jou? Dan raden we je aan om in het menu onder het kopje horlogemerken te kijken. Daar vind je pagina’s met informatie over verschillende horlogemerken.
Hieronder noemen we een aantal (exclusieve) merken met de prijzen die je over het algemeen ongeveer voor deze horloges kunt verwachten:
Merk | Prijsklasse |
Casio | € 15 – € 2.000 |
Seiko | € 100 – € 6.500 |
Breitling | € 2.500 – € 40.000 |
Rolex | € 3.200 – € 70.000 |
OMEGA | € 4.000 – € 21.000 |
Audemars Piguet | € 15.000 – € 52.000 |
Patek Philippe | € 20.000 – € 270.000 |
Let op, dit zijn slechts richtlijnen en er kunnen altijd uitschieters zijn. Zo betaal je voor sommige speciale edities vele malen meer en kun je tweedehands veel modellen ook goedkoper krijgen. Op Casio en Seiko na, zijn bovenstaande merken zeer exclusief. Een goed horloge hoeft dus niet altijd duizenden euro’s te kosten. Met deze tabel willen we je laten zien dat welk merk voor je is weggelegd ook sterk afhankelijk kan zijn van je budget. Toch kun je voor vrijwel ieder budget een mooi horloge kopen.
Waar koop ik het horloge dat bij mij past?
Heb je de tijd genomen om deze pagina goed door te lezen? Dan heb je waarschijnlijk al enig idee van wat voor horloge je wilt. Weet je precies wat voor klokje je wilt of heb je in ieder geval enig idee? Dan is het nog van belang dat je weet waar je een horloge kunt aanschaffen dat aan jouw wensen voldoet. Wil je een horloge van een vrij duur merk, dan raden we je aan om deze in een officiële winkel aan te schaffen. Minder prijzige horloges, zoals de meeste Casio horloges, kun je vaak al in een gewone juwelierszaak aantreffen of tweedehands kopen. Je kunt je horloge ook online aanschaffen. Dan is het wél van belang dat je dit bij een betrouwbare partij doet. Zoek altijd eerst even op Google naar recensies voordat je in zee gaat met een partij.
Heb jij nog vragen gerelateerd aan “welk horloge past bij mij”?
Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen over welk horloge bij je past? Bij Klokjeskenner.nl weten we als de beste dat het niet eenvoudig is om een keuze te maken! Wij denken echter graag met je mee als je nog vragen hebt of graag advies krijgt. Neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina.
Recente reacties